REDISTRIBUCIÓ DE RENDES I APROPIACIÓ DE RENDES

Les polítiques públiques d’assistència sanitària i educació , són pilars bàsics del benestar social i són un dels mecanismes bàsics per redistribuir rendes i assolir l’equitat i justícia social .
D’aquesta manera les persones o famílies amb rendes baixes aporten menys al sistema del que aquest els torna , les rendes mitjanes aporten tant com reben i les rendes més altes aporten molt més del que reben (veure gràfic 1 ). D’aquesta manera una persona que col·labori amb dos milions anuals d’euros al sistema difícilment rebrà aquesta contrapartida, en canvi algú que aporti cent o dos-cents euros probablement rebi més del que ha aportat. Aquest sistema ha estat i és fonamental per aconseguir societats justes i equilibrades que mantinguin la igualtat d’oportunitats per a tots els seus membres.

En els últims anys , les polítiques públiques han caigut sota el poder d’alguns poderosos lobbies que al costat d’alguns polítics professionals han generat un sistema que en lloc de redistribuir la renda s’apropia i roba aquesta de les classes baixes i mitjanes (vegeu el gràfic 2) .
Així , per exemple, el sistema sanitari ha crescut en estructura per sobre del necessari sense plantejar mai millorar l’eficiència . D’aquesta manera es van construir més hospitals dels necessaris, que es van dotar de més béns i equips i es fabricaven , prescrivien , dispensaven i es tiraven més fàrmacs, analitiques i altres dels realment necessaris. Tota aquesta activitat a càrrec dels diners aportats per tots per beneficiar a aquells grups que construeixen hospitals o equips, que fabriquen fàrmacs o artilugis o que realitzen activitats sobre les necessitats de la malaltia. Aquest creixement no va poder ser assumit pels pressupostos públics, per la qual cosa es van sol·licitar préstecs a grups i entitats financeres que van participar en el festí , mentre es pugen impostos a les classes baixes i mitjanes , que ja aporten més del que reben i les clases altes, inclossas entre els lobbies, segueixen ignorant les polítiques de promoció o prevenció de les malalties: negoci del que viuen i pel que s’apropien de la riquesa o mitjans dels ciutadans.

Emilio Rojo Rodes

redistribució1redistribució2

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en II Assemblea Sectorial de Sanitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s