El paper de la Sectorial de Sanitat en el Procés Constituent.

Reflexions prèvies a l’Assemblea del 22D.

Escric això un tant desanimat perquè la realitat és que no acabem de cobrir les expectatives de les assemblees que fem. Som una gran quantitat de gent interessada, però no aconseguim organitzar-nos. I si en la primera era previsible i ja va complir el seu paper de conéixe’ns, en la segona vam arribar a unes decisions que no hem complert. Dels Grups de Treball que s’hi van constituir, només un, el de Teràpies Naturals, s’ha tornat a reunir, dues vegades, i un altre, el de Model de Gestió, ha mantingut un debat, amb participació menys que mínima, al blog de la Sectorial. De la resta, ni rastre. I pel que fa al suposat grup de coordinació que s’havia de constituir, ni tan sols es va completar la llista de membres i, tret de dos o tres missatges, no ha tingut activitat.

En aquestes circumstàncies, es pot dir que la Sectorial de Sanitat no funciona com a tal i que ningú pot anar enlloc, ni al Grup Promotor del dia 6, ni a l’Assemblea del 22, en nom de la Sectorial. El mes passat va tenir lloc una reunió força representativa de tots els moviments que actualment defensen la sanitat pública. Del PC hi vam anar 3 persones. Ens vam posar d’acord en qui havia de parlar, però clar, simplement actuavem com a membres, no com a representants del Procés. La qüestió que plantejo és triple:

– El sentit de la Sectorial: Hi ha una opinió (Néstor en resposta a escrit ‘Dimecres 4 de desembre Mobilització…’) que ve a dir que molt bé el que volem fer com a Sectorial, però no és el paper del Procés. Vaig fer una resposta que dissortadament se’m va esborrar. En essència deia que aquest punt de vista no s’havia plantejat a cap assemblea, que al marge d’estar d’acord que tota la feina (teòrica) que poguem fer com a Sectorial no seria més que una aportació a la Constitució que pretenem fer, hi ha una sintonia general en el PC per entrar més a fons en cada un dels 10 punts del manifest. I per altra banda, hem de participar com a Procés en la lluita contra les retallades i la privatització de la sanitat, coordinant-nos amb els moviments ja existents i en els que sovint participem molts membres individualment. O sigui que sí que crec que té aquests dos sentits la Sectorial, a més del sentit crític i propositiu amplament debatut i consensuat que no es tracta de recuperar la sanitat que teníem sinó de construir un nou concepte de sanitat molt més ampli i humà, etc. etc.

– La relació de la Sectorial amb el Procés: Si heu vist la proposta d’organització que es debatrà en l’Assemblea general del PC del dia 22, situa les assemblees sectorials al nivell de les territorials. Personalment no ho acabo de veure, si més no en el nostre cas d’activitat pràcticament nul·la. Jo diria que el dret a decidir organitzativament s’obté mitjançant l’àmbit territorial i que l’àmbit sectorial és un àmbit de treball, però no de representació. Vaja, que no pot ser que els membres del Procés que formen part d’una Sectorial tinguin un vot (per simbòlic que sigui) en la seva territorial i un altre vot en la seva sectorial. Crec que pertànyer a la sectorial ens dóna més feines (entre les quals explicar el tema sanitari en les respectives territorials) però no ens ha de donar més drets.

– Què hem de fer?: Doncs posar-nos a la feina, cada un/una d’acord amb les seves possibilitats i tothom, de moment d’acord amb les decisions de la 2a. Assemblea, és a dir, desenvolupant, intervenint en els Grups de Treball acordats o proposant noves línies de treball, de moment per mig del blog  https://sanitatpconstituent.wordpress.com/ que és com havíem quedat, o convocant reunions presencials els grups que ho considerin adient, sempre tenint en compte que hi ha gent que no pot funcionar sempre amb reunions pel tema de les distàncies/horaris. És per aquest problema també, i perquè ens hem de demostrar que sabem ser conseqüents amb les decisions de les assemblees i que sabem treballar en grups, que jo no convocaria ara una assemblea. Potser pel gener o pel febrer, amb temps per anar elaborant les conclusions que el PC sembla que espera de nosaltres pel març o l’abril. Cal que totes entrem de tant en tant al blog i participem, opinem… Per no liar-la, perquè és més complex i innecessari, proposo eliminar la pestanya Fòrum, atès que a l’apartat Grups de Treball s’hi pot treballar bé i s’hi poden obrir noves línies de treball.

Per debatre amb tothom, feu servir el Blog no el correu de la sectorial.

Salut,

Ramon

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sectorial de Salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a El paper de la Sectorial de Sanitat en el Procés Constituent.

 1. m pia planas ha dit:

  Si, és important apreciar i valorar el que s’ està fent. No som perfectes. Paciencia i autoestima amb autocrítica positiva, aportació d’ idees . No ens desanimem, és un gran i bon projecte. Jo, com a ciutadana senzilla i corrent, ho agraeixo de toto cor i espero poder-i participar desde les meves posibilitats.
  Hi haurán sectorials per pobles?

 2. Assumpta ha dit:

  Bon dia,
  jo estic d’acord amb en Sebastià. Tot just comencem i crec que ens fa molta falta conèixer com està el tema sanitari en la seva globalitat i per això cal que qui en tingui coneixements els digui i així veure tots els punts de vista.
  Cal que debatem quina sanitat volem abans de fer accions. I a partir d’aquí que vagin fluint idees. Jo crec que fa falta molt de debat o comunicació i crec que per això ens interessa trobar-nos i treballar-hi.
  Igual com diu ell, i també en Ramon, caldria que anéssim al nostre ritme i no estar tan marcats per l’agenda general que està molt enfocada a fer accions. Primer hem de saber a què aspirem i com ho podem dur a terme i desprès, amb el temps, ja buscarem com exposar-ho.
  Assumpta

 3. Xallue ha dit:

  La meva modesta visió és més optimista. Deu-n’hi do el camí fet per un moviment assambleari on a penes ens coneixem.
  Parlo des de el grup dedicat a la Salut Pública ( es a dir la salut col·lectiva no assistencial) i, de moment, el que hem fet és compartir informacions, probablement més per enriuiment personal que altre cosa.
  Alguns entenem que la Salut Pública a Catalunya compta amb prou recursos i te una estructura sólida dins de l’administració de la Generalitat. I que al país hi ha prou tecnics i professionals per continuar conduint la Salut Pública tal com cal a un estat modern.
  El que manca són garanties de funcionament democràtic i transparent, i control més proper al poble, puig que els organismes i els professionals de la Salut Pública actualment responen només que davant dels poders politics i al Parlament però, en realitat, només que davant de la estructura administrativa-politica, es a dir el partit al govern. I en l’actualitat el titular de la conselleria no mereix cap confiança.

  Amb això dit, el que es pot aportar a l’assemblea del 22 de desembre fora quelcom simple com:

  1. Els grups de treball han endegat una feina i progresen en la definició dels principis a incloure en el Procés constituent al llarg del proper trimestre.
  2. Del funcionament de la sanitat a Catalunya el que més cal és un control popular de la gestió y una transparencia continuada que eviti que la salut esdevingui un negoci lucratiu a costa dels ciutadans.

  O quelcom en aquesta línia.
  I continuar treballant.

  Xavier

 4. Sebastian Vignoli ha dit:

  Bon dia a tots i totes.

  Primer, tot i que el Ramon finalitza la carta de manera constructiva i positiva (que no semblava al començament de la mateixa), jo voldria remarcar que hem de ser realistes i alhora positius. Ningú ha de pensar que el que volem fer serà fàcil. Tammamteix, la situació social ha estat poques vegades tan favorable a un canvi. Sembla que quedi moltíssima feina a fer, que el canvi serà molt lent (si es que es produeix), però, de vegades, una guspira fa esclatar tot i el canvi s’accelera. Per tant, malgrat les dificultats, val la pena continuar. I ho dic jo, que la meva participació és molt escasa.

  Estic d’acord amb les reflexions del Ramon en relació al sentit de la sectorial i la seva relació amb el Procés. El sentit de les sectorials, jo crec, es desenvolupar amb més detall el proposat al manifest del Procés. També es poden plantejar coses noves (que no surten a manifest, vull dir). Peró, com molt bé diu el Ramón, la feina és interna i no representativa. A més a més, la façana de la sectorial de sanitat hauria de ser bàsicament (copio al Ramon) “la lluita contra les retallades i la privatització”. Tota la resta és treball intern, semblant a un programa polític.

  Segon, l’autocrítica. Jo crec que la sectorial de Sanitat no està encara quallada. Caldrien més assemblees i participació. Penseu que només se n’han fet dues. Jo a la primera no vaig assistir-hi perqué estava a Murcia. No vull menystenir al companys i companyes que treballen molt, no em malinterpreteu, si us plau; però estareu d’acord amb mi que l’objectiu no és que uns pocs treballin molt. La segona assemblea va ser una mica apressurada, pel poc temps que teníem i la quantitat de temes a abordar. El repartiment en Grups de Treball crec que no es va fer bé. Crec que s’hauria d’haver parlat entre tots i totes quins grups volíem i partir més dels interessos dels participants. Tot plegat va quedar una mica confús, amb un final precipitat perqué es tancava el local i no va quedar gaire clar que havíen de fer els grups.
  Tot això s’ha de treballar a properes assemblees i rectificar algunes coses si cal.

  Torno a copiar al Ramon: “Què hem de fer?: Doncs posar-nos a la feina, cada un/una d’acord amb les seves possibilitats.” Que no condeixi el desànim, doncs just acabem de començar. Tenim problemes i discrepàncies i tindrem problemes i discrepàncies, com és normal en un projecte com el nostre, assembleari i transversal. Hem de tractar de solucionar-los, però de problemes en tindrem sempre.

  Una abraçada a tots i totes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s