LA SALUT EL NEGOCI DE LA VIDA #PRIVATITZAR MATA

Recerca audiovisual sobre com la salut, un bé comú i un dret universal propietat de tota la ciutadania, s’està convertint en una mercaderia, i la vida en un negoci

PROJECTE EN: Español

DIFON AQUEST PROJECTE

La Salut el Negoci de la Vida #PrivatitzarMata

“La Salut el Negoci de la Vida” és un projecte de periodisme d’investigació i preventiu, en ple desenvolupament, produït i dirigit per SICOM i realitzat per How Audiovisual i Multimèdia, format per diferents productes que es concentren a la web www.sicom.cat/salutelnegocidelavida.

Es basa en una anàlisi exhaustiva de la situació de la salut pública: dels determinants de la salut, de les desigualtats socials, del dret universal a la sanitat que per causa de les polítiques governamentals s’està perdent, de les privatitzacions que beneficien a les grans corporacions industrials i financeres, de l’exclusió que està causant i de la corrupció en el sector de la salut a Catalunya.

“La Salut el Negoci de la Vida” és una mirada profunda als determinants de la salut, a les privatitzacions dels centre de salut per part de l’administració, les retallades de serveis, l’augment de les llistes d’espera, els co-pagaments i a d’altres factors com el poder que el sector farmacèutic exerceix sobre la tria de medicaments, el seu preu i la formació dels metges.

Una mirada crítica sobre un cúmul de factors que per causa de les decisions de l’Administració i del poder financer, estant reduint l’esperança de vida de la majoria dels ciutadans. Un treball d’investigació que va culminar, en una primera fase, en el documental “La Salut el Negoci de la Vida”.

imatge-docu-euro-webAra, amb l’entrada en vigor del decret Rajoy a Catalunya, que li treurà a sis-centes mil persones el dret universal a la salut i les condemnarà a l’exclusió social, cal una actualització del documental – en la que estem treballant -, on quedi explícita l’exclusió social que causarà aquesta mesura i per tant, la discriminació a la que serà sotmesa una part significativa de la ciutadania. La crisi en el sector sanitari a Catalunya avança tan ràpid que ens veiem obligats a introduir altres aspectes com la privatització de l’Hospital Clínic o les dobles llistes d’espera en benefici d’aquella part de la ciutadania que es pot permetre pagar una sanitat privada.

“Draps Bruts” és el nom del segon documental en el que estem treballant en aquests moments, centrat en la corrupció que esquitxa la sanitat de casa nostra.

Un documental on volem explicar les males pràctiques d’una part dels gestors de la sanitat pública que amb l’empara de la sociovergència – pacte no escrit que ha fomentat els negocis tèrbols a la societat catalana –, s’han privatitzat recursos per obtenir així grans negocis a costa de tots.

Desmuntar l’estat del benestar i aconseguir la pèrdua definitiva del dret universal a la salut, és l’objectiu final d’aquest entramat econòmic i polític que vol convertir la vida en un negoci i la salut en una mercaderia.

Característiques bàsiques

El primer resultat del projecte ha estat un documental que engloba tots els apartats subjecte d’investigació i anàlisi amb el mateix títol que el projecte, “La Salut el Negoci de la Vida” on es desenvolupa el concepte de salut i s’explica quins són els determinants socials que la condicionen: feina, habitatge, alimentació, pobresa, classe social, gènere, medi ambient, territori, etc.

Un primer documental que ja es projecta en centres cívics, hospitals, cinemes i casals en sessions organitzades per sindicats i plataformes unitàries de salut en particular o de defensa dels drets socials en general.

“La Salut el Negoci de la Vida” però, per la seva pròpia condició de projecte d’investigació, està en constant renovació i actualització, tractant d’anticipar-se a les decisions de l’Administració.

“Draps Bruts” és un segon documental que es deriva del primer, on s’actualitza i s’aprofundeix en la corrupció que esquitxa el sector de la salut i la sanitat de Catalunya.

Creiem necessari explicar les males pràctiques d’una part significativa dels gestors de la sanitat pública que legislen i actuen en benefici propi negant el dret de la ciutadania a saber amb què es gasten – fiscalització – els diners públics.

La Salut el Negoci de la Vida vol denunciar la precarietat d’un sistema sanitari afeblit per les privatitzacions i l’enriquiment d’alguns en detriments dels altres així com ser un punt de partida per a la reflexió i el pensament crític per fomentar el debat democràtic.

image

Motivació i a qui va dirigit el projecte

Per analitzar la situació actual de la salut i la sanitat pública a Catalunya es va dur a terme un extens treball de periodisme d’investigació i prevenció en dues direccions: saber les motivacions que l’administració i els poders financers amaguen darrera les mesures que adopten i els veritables objectius que persegueixen. I a la vegada descobrir les conseqüències per a la ciutadania. La feina en la seva primera fase, ha culminat amb el documental “La Salut, el negoci de la vida”.

L’extensa informació sobre la matèria ens va portar a aprofundir més en el tema, descobrint un entramat de corrupció i pràctiques d’interès privat, encara per destapar. D’aquí nasqué la nostra motivació en realitzar el segon documental, “Draps bruts”, per tal de denunciar públicament aquesta mala praxis en la sanitat pública catalana.

La salut és un bé comú i un dret universal de la ciutadania, i per tant, el projecte va dirigit a tota la població: la gent gran que necessita que el sistema sanitari es faci càrrec de manera pública del seu envelliment, la població de mitjana edat que necessitaran d’aquest servei en un futur proper, però sobretot la gent jove, qui ha de defensar la sanitat pública com un bé comú que amb el pas dels anys es converteix en imprescindible.

Així, el nostre públic objectiu és el total de la ciutadania, que veu com ha de pagar amb els seus impostos una suposada sanitat pública però que a l’hora de la veritat actua de manera privatitzada, obligant-los a repagar a través de taxes, quotes o d’altres instruments il·legítims.

image

Objectius

SICOM ha sigut l’encarregat de finançar tota la investigació feta fins al moment, així com la realització i la producció del primer documental “La Salut, el negoci de la vida”. Però al tractar-se d’una entitat sense ànim de lucre, SICOM ja no disposa de més recursos per continuar desenvolupant el projecte i avançant en la investigació.

Els objectius de la campanya de micromecenatge són bàsicament reunir el finançament imprescindible per a poder investigar a fons el funcionament real del sistema sanitari per fer noves produccions audiovisuals i per enllestir les que ja estan marxa. Els suïcidis, tema que ja apareix a “La Salut el negoci de la vida”, serà un dels temes d’anàlisi així com les conseqüències fatals que la crisi sanitaria tindrà sobre la ciutadania.

Un dels nostres objectius és fer arribar la situació actual del nostre mal anomenat sistema de salut pública al màxim nombre de persones possible, i per això creiem necessària la seva subtitulació en anglès i en castellà.

image

Experiència prèvia i equip

SICOM treballa en el camp de la solidaritat i la cooperació al desenvolupament des de l’any 1995. En els primers temps les jornades de reflexió i la presència als mitjans, foren els eixos bàsics per desenvolupar la feina que ens proposàrem. Després va ser el món audiovisual i internet, l’espai triat per SICOM per donar a conèixer les activitats de les ONGs i les pròpies. En els darrers 5 anys i amb l’arribada de la crisi SICOM ha anat aprofundint en la prevenció, anàlisi i conseqüències que les diferents crisis tindran sobre la societat.

Fins al moment actual SICOM ha produït i finançat diferents projectes, entre els que destaca “Tinguem la crisi en pau” dedicat a esbrinar la magnitud i fondària de les crisis econòmiques, energètiques, social, política i ecològica que colpegen la societat; i els documentals “La Plataforma” sobre la Plataforma d’afectats per a la Hipoteca i “La Salut el negoci de la vida”, encara en desenvolupament.

HOW Audiovisual & Multimèdia és la productora encarregada del projecte “La Salut el negoci de la vida”. Creada a Barcelona l’any 2009 per professionals del món del periodisme i la comunicació audiovisual, té com a objectiu principal fer periodisme independent, generar projectes i produir reportatges documentals que fomentin el debat crític a la nostra societat.

image

DIFON AQUEST PROJECTE PUBLICANT EL WIDGET
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s