Grup Teràpies Naturals

Espai – Grup Teràpies Naturals.

Afegeix el teu comentari, o tesis, per iniciar el debat sobre aquest tema.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Grup Teràpies Naturals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

24 respostes a Grup Teràpies Naturals

 1. Josep Prats ha dit:

  Hola:
  En el meu compromís suscrit en la darrera Jornada Programàtica feta a Tarragona el més de maig passat, deixeu-me adreçar-vos unes poques ratlles per contribuir al text base sobre la Proposta de Regulació de les Teràpies Naturals, Holístiques o Energètiques, i la seva incorporació dins el Sistema de Salut.
  Em sap greu no comptar en aquests moments del temps i la dedicació que aquest assumpte requereix.
  D’altra banda, no he fet altra cosa més que uns pocs retocs a l’article 3 de la “Ley de Medicina Natural, Terapias Complementarias y Productos Naturales en Nicaragua”, aprovada per la “Asamblea Nacional” el gener del 2012 (algú em pot donar una adreça on enviar l’arxiu en pdf?). Tot i que hi ha molt a dir i a discutir, en semblen quatre punts fonamentals :

  Principis que sustenten la inserció de la Medicina Natural, les Teràpies Holístiques o Energètiques i els Productes Naturals al Sistema Nacional de Salut.

  La inserció de la medicina natural, teràpies holístiques i l’ús dels productes naturals en el Sistema Nacional de Salut, es basa en els següents principis :
  a) Integració i complementarietat: Es refereix a la interrelació i contribució mútua de les diferents pràctiques en el sistema de salut. Aquesta noció s’enfoca en el reconeixement d’una necesaria descentralització i desjerarquització d’un nou model de salut que contempli en el mateix pla d’igualtat (des de la diversitat) les diferents aportacions de la medicina: sigui aquesta convencional, natural, holística o energètica.
  b) Articulació: Referit a l’enllaç o unió harmònica i coherent de les diferents pràctiques de medicina existents al país (convencional, tradicional / ancestral i natural, holística o energètica) amb el propòsit de contribuir de manera més efectiva a l’assoliment de la salut preventiva, rehabilitació, curació i sanació de la població.
  c) Alternabilitat: Consisteix en la transitabilitat d’un enfocament terapèutic a un altre, segons el tractament que es requereixi i l’interès i percepció de l’usuari en el que consideri més convenient per a la seva recuperació o curació.
  d) Opcionalitat: Referit al dret de la població a decidir sobre el tipus de medicina o teràpia sota les quals prefereix ser atès, amb medicina natural, teràpies holístiques o energètiques, tradicional / ancestral o bé la medicina convencional o una combinación d’elles.

  Salut!

 2. angel ha dit:

  Si l´Alfons i jo convoquem una reunio per parlar de una posible clasificacio de les terapies naturals, vindra algu mes ?

 3. angel ha dit:

  Que us sembla si per evaluar la asamblea de la sectorial de Sanitat ens trobem el proper dia 11 de Març a les 7 o 7.30 de la tarde ? A part, podem treballar o comentar el que volgue -ho.

 4. Alfons Vinyals ha dit:

  Benvolguts / Benvolgudes…
  Tinc a la vostra disposició, un primer espborray del document que hauria de ser treballat i esmenat sobre el tema de regulacio de terapies. Us el paso al grup per correu. SI algú que hi tingui inetrés en treballar-lo el vol i no es a la meva llista de correu que m’el demani: avinyals.a@gmail.com
  Us recordo que la propera reunió de treball per debatre el document es le proper dimaets 14 de gener a les 19:30 a ElementalSalut Numància 39-41 entresol 3ª Barcelona.
  Salut a tots/otes i Bon Nadal !!

 5. angel ha dit:

  Que vos sembla si ens veiem el dimarts dia 14 de Gener, a les 7. 30 al mateix lloc de sempre, al despatx de l´Alfons, per analitzar una mica la documentacio que tenim ?

 6. Laura ha dit:

  A la reunió del passat 7 de novembre es va acordar presentar aquesta definició per tal d’incloure-la al Manifest del Procés Constituent, dins de la Sectorial de Sanitat. Qualsevol aportació per millorar-la serà ben rebuda:

  “SANITAT PÚBLICA: ÉS EL DEURE QUE TÉ L’ESTAT DE POSAR A L’ABAST DELS SEUS CIUTADANS I DE MANERA UNIVERSAL QUALSEVOL MITJÀ/TERÀPIA/MEDICINA QUE NECESSITIN PER ACONSEGUIR LA SALUT FÍSICA, MENTAL I EMOCIONAL MITJANÇANT METGES O TERAPEUTES ACREDITATS, AIXÍ COM INFORMACIÓ OBJECTIVA SOBRE TOTES ELLES. EL CIUTADÀ PODRÀ ESCOLLIR AMB LLIBERTAT QUIN TIPUS DE TERÀPIA NECESSITA PER LA SEVA COMPLETA RECUPERACIÓ. AIXÍ MATEIX, ÉS EL DEURE DEL CIUTADÀ IMPLICAR-SE EN LA SEVA CURACIÓ.”

  • andreusg ha dit:

   Jo afeixi-ria “ÉS EL DEURE DEL CIUTADÀ IMPLICAR-SE EN LA SEVA SALUT – CURACIÓ.”

  • yolanda ha dit:

   Hola! Jo afegiria algun concepte ambiental (és a dir, de mantenir un medi ambient, tant natural com social- que afavoreixi la salut, com aliments naturals i nutririus, qualitat de l’aire i l’aigua, vida laboral compatible amb la vida personal…).

 7. Laura ha dit:

  ACTA DE LA REUNIÓ DEL GRUP DE TERÀPIES NATURALS, EL DIJOUS 7 DE NOVEMBRE DE 2013
  Reunides 12 persones de diversos àmbits en l’entorn de les Teràpies Naturals, proposem crear temes de treball, els quals són:
  1. Descriure el punt del Manifest del PC que correspongui a les Teràpies Naturals, dins de la Sectorial de Sanitat (proposaré la frase escollida en el proper comentari d’aquest bloc)
  2. Classificació de les Teràpies Naturals en quatre o cinc grups, d’una manera clara i planera, per tal d’informar a la població dels tipus existents per a la seva lliure tria.
  3. Agrupació d’associacions ja existents o professionals amb el mateix interés comú per una Sanitat integradora (medicina clàssica+teràpies naturals).
  4. Cultura de salut a l’escola.
  5. Crear un document base per a les Teràpies Naturals.
  6. Regulació de l’Ensenyament de les Teràpies Naturals, i per tant, dels seus professionals.

  Acordem trobar-nos un dijous al mes per anar treballant. La propera reunió serà el dijous 28 de novembre a les 19:30 h al mateix lloc.

  Salutacions i… seguim!

  Laura

 8. Alfons Vinyals ha dit:

  Rectifico el meu cognom que estaba errat es Vinyals i no Vinyas… disculpeu…

 9. Alfons Vinyals ha dit:

  Benvolguts companys/anyes..
  D’acord amb el creuement dels darrers correus crec que seria convenient fer una primera reunió per generar el nostre propi decàleg, que representi les necessitatsdels col·lectives del sector. D’acord amb la propostes que he rebut el dia de la setmana més adient sembla ser el dijous. Per tant, us convoco el proper dijous dia 7 de novembre a les 19:30 a ElementalSalut, carrer Numancia 39-41 Entresol 3ª Barcelona. Qualsevol aclariment: avinyals.a@gmail.com

  • Merce ha dit:

   Perfecte Alfons. Em sembla bé la proposta de trobada. Jo treballo a les tardes i se que a tothom li va millor a aquestes hores … però ja m’enterarè de tot si feu acte del que es diu. ..

   Jo voldria afegir una aspecte per tractar a la reunió. Comentar el concepte de Justicia social… a la sanitat. Vaig veure l’altra dia un ponent que va explicar els aspectes positius i negatius de la sanitat pública i de la sanitat privada…i els elements en els que es secunden totes dues a partir del concepte de justicia social.

   Algun dia se’l podia convidar i nutrir-nos nosaltres mateixos.
   Felicitat i endavant

 10. Laura Pedró i Xaus ha dit:

  Gràcies Ramon. Crec que aquest títol és el més correcte. Aprofito per obrir un debat per anar polint aquest web/bloc: La definició de Teràpies Naturals està treta de la vikipèdia, creieu que és correcte? què hi podem treure i què hi podem afegir? A veure si entre tots aconseguim una bona presentació amb la dignitat que mereix la nostra professió. Personalment ho he traslladat a l’Associació Sedibac (Societat per a l’Estudi i la Difusió de les Flors de Bach) de la qual en sóc membre, i en breu us farem arribar la nostra proposta.

 11. Silvia Castañé ha dit:

  Aconsseguit entrar a la web.

  • Hi ha una proposta al correu de canviar el nom del Grup (Medicines Alternatives) per Teràpies Naturals. Li vaig dir a l’Andreu per tal que el canviés, però sembla que no em vaig explicar bé i ha obert un altre debat amb aquest nou nom. Esteu d’acord a canviar el nom del grup?

 12. Alfons Vinyals ha dit:

  Benvolguts companys/anyes. La darrera assemblea vàrem acordar utilitzar aquest mitja per iniciar una relació mes fluïda a nivell de comunicacions i propostes. Fins ara semblava que hi havia alguna dificultat amb el mitja, però sembla resolt. Us ho faré saber per correu E. També amb les propostes de treball. Tot i que seria interessant tornar a reprendre el tema regulació.
  Una encaixada
  Alfons Vinyals

 13. Rafael López ha dit:

  S’ha d’eliminar la persecució que hi ha de la producció artesanal de qualsevol tipus de producte que pugui curar a una persona; llibertat per a produir qualsevol tipus de medicament que sigui beneficiós per a la salut de les persones i lliures de paperasses, només en mesures recaptatories per l’administració (inscripcions i taxes de registres) i d’altres.
  No s’ha de permetre que es comercialitzi només pels laboratoris farmacèutics els productes homeopàtics. Ha d’estar permès, inclòs promocionar qualsevol teràpia que sigui bona per a les persones.
  Els que practiquen teràpies alternatives, del tipus que sigui, i en coneixements suficients, han de ser reconeguts i tractats com terapeutes de medicines alternatives i no convencionals; però s’ha de parar la persecució per part de l’administració, sempre que mantinguem uns mínims com els requisits de pertanyi a una associació de teràpies naturals.
  Ha de ser legal i valorat com a bo, tot allò que es faci pel bé de la persona, ja que això serà un bé per a la comunitat, en detriment del benefici que això representarà pels laboratoris.
  Ha de predominar el bé comú, per sobre del benefici particular o col·lectiu d’un laboratori.
  Fora cap tipus de patents i registres sanitaris que fan encarir els productes que son beneficiosos.

  • Alfons Vinyals ha dit:

   Aquests aspectes haurien de figurar en un decàleg propi sobre el tema de salut natural. A la propera reunió de treball s’hauria de tenir en compte.

  • Sebastián Vignoli ha dit:

   Estic d’acord en el tema de patents, però no en el registre. Un producte beneficiós pel tractament d’un símptoma o una malaltia s’hauria de poder registrar, per a que d’altres es puguin beneficiar també. Un altre tema seria com saber si un producte es beneficiós. Hauria de tenir un o varis estudis que, emprant el mètode científic, demostrin la seva eficacia i seguretat (no perqué sigui natural és segur per se). L’homeopatia sembla tenir una eficacia semblant al placebo, en línies generals. La medicina occidental que jo faig (sóc metge de familia) és, molt possiblement, pitjor que el placebo. Hem d’utilitzar tractaments que tenen una eficacia semblant al placebo? Jo crec que no. Evidentment no hem d’emprar tractaments pitjors que el placebo (però a veure qui atura el monstre del qual jo formo part).
   El que vull dir és que s’ha de ser rigurós i científic amb les medicines alternatives. La medicalització, i la barreja amb interessos econòmics també es poden donar amb aquest tipus de medicines.

   • yolanda ha dit:

    Estic d’acord amb la rigurositat, però sospito que el mètode científic implica que una teràpia/medicament ha de ser eficaç sempre i en el mateix cas, això implica que totes les persones i els seus organismes han de reaccionar igual davant el mateix estímul (traumàtic o curatiu), i aquí treiem el conepte d’individualitat del pacient. No sé si m’explico, perquè tinc un mal de queixal que no puc ni pensar i estic lel.la perduda! ;-/

    • Sebastián Vignoli ha dit:

     Sense fer inferència, sense tractar de treure un principi general quan fem un tractament no seria posible la ciència ni el coneixement en general. Si cada persona és diferent i cada vegada que s’emprea un tractament hem de començar de zero seria impossible. Això no vol dir que els tractaments no s’hagin d’individualitzar, com bé dius tu. Però hem de tenir una idea general de l’eficàcia del tractament.
     Espero que ja estiguis bé del teu mal de queixal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s