Declaració assemblea dia 5 d’octubre 2013

Per molt que hom pogués presumir d’un alt nivell i d’una gran eficiència en termes estadístics, la sanitat catalana d’ençà les transferències, per posar-nos un límit propi, sempre ha requerit canvis de gran calat que en cap moment s’han arribat a encetar. Era necessària la revisió del model de gestió, clarament dissenyat per afavorir la progressiva privatització, i del model assistencial, més bassat en la tecnologia i la medicalització, pels beneficis que proporcionen a les respectives indústries, i en relacions de poder i d’explotació de les diferents instàncies del sistema sobre la persona malalta. Però, en comptes d’avançar pel camí de la humanització, l’embat neoliberal ha emprès una cursa criminal de destrucció del sistema públic i de menyspreu de la vida i la condició humanes. Un camí que només es sosté gràcies a l’engany continuat ejercit pels poders fàctics, pels quals dóna la cara el conseller Boi Ruiz.

Semblava que la paraula ‘crisi’ ho justifiqués tot, però els enganys van quedant en evidència per a la major part de la població. Poc a poc, s’han anat descobrint, i catalogant com a escandalosos, fenòmens de corrupció i s’han anat identificant com a inherents al sistema capitalista, al model sanitari català en el casos que afecten la sanitat, fins al punt de fer inevitable una comissió parlamentària d’investigació. Ara, quan en treguin les conclussions, intentaran fer-nos creure que es tracta de casos aïllats i intranscendents, que el model segueix essent vàlid, i intentaran també un nou gran consens parlamentari i social amb el que anomenen Pacte nacional de la salut de Catalunya.

En les actuals circumstàncies és impensable cap mena de pacte amb qui, intentant fer-nos creure el contrari, està incrementant les desigualtats. El que cal és paralitzar de manera immediata aquesta política destructiva, i invertir el camí refent les normes del joc de baix a dalt. Aquesta és la feina que ens proposem en el marc del Procés Constituent, també en la sanitat. Ja n’hi ha prou d’amagar la destrucció social rere un procés sobiranista oficial que mai lideraran efectivament els polítics que segueixen els dictats neoliberals. Per això convidem a totes les persones i organitzacions sense interessos mesquins a treballar de manera intensa i continuada en la elaboració i progressiva implantació d’un model sanitari al servei efectiu de les persones.

Catalunya, 5 d’octubre de 2013

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sectorial de Salut. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

10 respostes a Declaració assemblea dia 5 d’octubre 2013

 1. ramonserna ha dit:

  Compateixo molt la proposta de Sebastià, però no em vaig atrevir a fer una cosa així inicialment perquè entenc que hi ha punts que poden no ser compartits per tothom i, en general, necessiten un debat més enllà del que podíem fer en l’Assemblea. A part, entenc que es poden reestructurar per donar cabuda a alguna cosa que queda penjada. La primera que se m’acut és la salut laboral que crec que s’hauria de tocar per deixar clar tot el paper que hem de treure a les mútues. Però al final no he posat aquest sinó que he introduït altres idees que considero necessàries per a un manifest. Al final he centrat els esforços a definir més clarament els conceptes que crec que hauria d’aclarir cada punt. En funció d’altres comentaris, podem refer els redactats:
  1.- Refer 2n paràgraf, res que canviï el sentit, fent-lo una introducció per sí mateixa, sense necessitat d’explicar-ho.
  2.- Finançament. S’hauria de canviar gestionada per finançada, perquè parla de diners i afegiria que sense re-copagaments, començant a buidar el punt 4, destinant el punt a Finançament. El model de gestió (segon paràgraf) hauria d’anar al punt 5.
  3.- Universalitat. D’acord, si de cas, afegir i de qualitat.
  4.- Pressupost. Com deia, sense re-copagaments al 2. I sobre les retallades, doncs ara veig que falta un punt que parli del pressupost necessari i es podria enllaçar amb el punt 8 de la proposta de Lluís Xiprés a Grup de Treball de Gestió. Ni que el que hi diu és orientatiu.
  5.- Gestió. Posaria … amb entitats privades… amb o sense ànim de lucre. I importar la segona part del punt 2. O sigui, destinar aquest punt a Model de Gestió.
  6.- Participació. participar ‘efectivament’, no com ara, que ens diuen que també es participa. Aquí es podria incloure també el tema de la Transparència, o deixar-la pel 10.
  7.- Enfoc humà i no economicista, contra la condemna de les malalties menys conegudes, menys rendibles… Crec que seria bon lloc per posar una pinzellada per declarar-nos contra ‘el poder mèdic’ o, posat en positiu, per una relació d’igualtat humana o de poder entre metge i malalt.
  8.- Model Assistencial. Paper de la Primària. Potser el tema Medicalització mereixeria punt i a part perquè crec que és bàsic citar les Farmacèutiques i la seva influència. O potser lligar-la amb el punt següent.
  9.- Teràpies Naturals (sembla que hi ha més coincidències amb aquest nom).
  10.- Triar entre eficiència (que també es podria posar als punts econòmics) o Transparència (jo crec que millor que no pas al 6)

 2. Sebastián Vignoli ha dit:

  Esborrany per proposar uns punts pel manifest inicial, per afegir al preàmbul aprovat avui.

  1. Tota persona te dret a la salut i a l’assistència sanitària, com recull l’article 25 de la Declaració Universal del Drets Humans. Aquest manifest es centrarà en l’atenció sanitària, tot i que altres factors igualment importants poden influenciar la salut (p.e. factors socioeconòmics, factors ambientals).
  2. Volem una sanitat pública, gestionada per l’Estat mitjançant impostos directes. Volem hospitals i centres d’Atenció Primària completament públics, on cap servei estigui externalitzat/privatitzat.
  3. Volem una sanitat universal i equitativa, on totes les persones rebin la mateixa atenció, independentment dels seus recursos, situació laboral o legal o creences.
  4. Volem un sanitat sense repagaments/copagaments ni retallades.
  5. Volem una sanitat on l’ànim de lucre i el benefici econòmic no tinguin cabuda. Qualsevol col.laboració amb entitats sense ànim de lucre ha de ser pública i transparent.
  6. Volem una sanitat on totes les parts (administració, professionals i ciutadans) puguin participar de manera activa en la presa de decisions.
  7. Volem una atenció sanitària més empàtica i respectuosa, on no es qualifiquin com a psicosomàtiques o psiquiàtriques síndromes de causa desconeguda (p.e. fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica, síndrome de sensibilitat química múltiple)
  8. Volem una medicina centrada en la prevenció primària i menys medicalitzada. Per tant, volem una medicina centrada en l’Atenció Primària.
  9. Volem una sanitat on medicines alternatives també eficaces tinguin cabuda al sistema sanitari públic.
  10. Volem una sanitat eficient, que empri correctament els recursos disponibles en l’atenció de les necessitats reals dels ciutadans. La gestió sanitària ha de seguir un model de dades obertes, on tot sigui públic i transparent.

 3. salvador Duran Pou ha dit:

  Crec que també seria interessant aprofitar l’experiència i/o treballar amb organitzacions que defensen la sanitat pública

  http://dempeusperlasalut.wordpress.com/grups-salut/
  http://gestiodelasalut.blogspot.com.es/
  http://focap.wordpress.com/
  http://www.upf.edu/greds-emconet/

 4. Sebastián Vignoli ha dit:

  Estic d’acord en línies generals amb l’exposat per Ramon i em semblen bé els comentaris d’en Salvador Tot i així, crec que no és un text adient per un manifest, doncs hauria de ser sintètic i exposar clarament les idees que defensem. Per exemple, podriem fer una manifest amb 10 punts (o més, o menys) com el manifest del Procés Constituent però centrat en Sanitat. Tractaré de confeccionar un text alternatiu, però no se si tindré temps d’aquí al dissabte.

 5. salvador Duran Pou ha dit:

  Proposo dos canvis i una consideració:
  1.- retirar el qualificatiu de “patètic” a en Boi Ruiz. El motiu és fugi de qualificatius que no aporten res a la critica política i en canvi poden donar un to pamfletari..

  2.- retirar l’expressió “tot fent caure el govern de CiU”., crec que el text que hi ha fins al final és explícit respecte el que cal fer, i que és incompatible amb el govern lliberal de CiU, Però hi ha gent que identifica a CiU com a capdavanter del moviment independentista i expressions directes d’aquests tipus els posen en prevenció o els inviten a no seguir la lectura.

  Consideració: crec que al principi caldria donar valor a la sanitat pública que hem tingut, encara que com molt be es diu te coses molt importants que millorar. Estimular l’afecte i reconeixament de la població vers a la sanitat pública i saber el que estem perdent es una línia per concitar la participació de la gent en conservar i millorar la Sanitat pública.

  • lluis cipres paltre ha dit:

   Estic d’acord amb les teves matisacions, es pot dir el mateix sense utilitzar adjectius feridors i/o explicitar intencions plausibles

 6. lluis cipres paltre ha dit:

  D’acord amb el manifest com punt de partida i denuncia. Crec que la finalitat es presentar-se a les eleccions i fer un programa de govern. Per e-mail envio una fulla a una sola cara amb 8 propostes per començar a fer boca.

  salut

 7. Manel Borell ha dit:

  D’acord amb el manifest com punt de partida per desemmascarar la manipulació de la gent que vol una bona sanitat i reb la sortida falsa d’un independentisme o federalisme manipulat, el Pacte social i les corrupcions presentades com excepcionals a rebutjar.
  El manifest en el darrer paràgraf reconeix que a més d’uns mínims elementals de reivindicacions, comuns en totes les mobilitzacions, cal treballar de manera intensiva en elaborar un model sanitari alternatiu que entusiasmi als que volem un gir d’esquerres més humà. No és oposat plantejar uns mínims i a la vegada traçar unes línies de futur.
  En aquest sentit, vaig enviar per email un esborrall incomplet i improvisat i estic disposat a millorar-lo i contribuir via email ( no dono l’abast de reunions) a millorar altres propostes positives.
  Endavant!!! .
  Em sembla be el que proposeu d’aportacions de sintesi de unes 3 pàgines i que els que donin xerrades també ho resumeixin com un abstract. I ho rebem tots.

 8. Com a autor del text, unes paraules per justificar-lo i per demanar esmenes que el millorin. Manifest inicial, manifest de mínims… és expressament curt i sintètic perquè no per ser més llarg seria més inclusiu ni més ample de mires i perquè entrar en detalls és la feina que ens espera a totes. Crec que és urgent que tinguem un mínim document de base, que amb les modificacions que calguin l’aprovem en l’assemblea, perquè són imminents (estan anunciades pel mes d’octubre) les conclusions de la comissió parlamentària d’investigació i del pacte nacional de salut de Catalunya, amb les quals intentaran rentar el cervell a tota la població dient que aquí no passa res, que tot és conjuntural i que aixo ho arreglem entre tots seguint la seva batuta. És evident que el text és millorable, poc després de fer-lo jo mateix tenia millores a incorporar, però insisteixo a defensar un text curt i sintètic com a la millor eina per començar. Evidentment també, seria genial un text alternatiu. Si algú s’anima, endavant. I si comenceu a fer esmenes, fantàstic, perquè el que és important és que l’assemblea sigui quant més àgil millor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s